„Детективски загадки“ или как да събудиш истинския детектив в себе си

„Ние хората сме създания, изпълнени с любопитство – и това всъщност е едно от най-ценните ни качества.“

Вдъхновен от маратона с книгите от поредицата „Криминален клуб „Четвъртък“, който си направих, реших да се потопя в една книга, която да постави мен в ролята на детектив. Интересно ми беше да проверя дали ще се справя в разплитането на загадки толкова добре колкото и Елизабет, Джойс, Рон и Ибрахим. 

„Детективски загадки“ от Тим Дедопулос поставя читателя в ролята на детектив и го кара да си размърда мозъка, за да разбере отговорите на загадките поместени в книгата, а не да чака авторът да ги разкрие. 

В книгата през различните загадки ни водят трима герои – инспектор Парнаки, госпожица Мери Милър и журналистът Джошуа Коул. Всеки един от тримата ни води през мистериите, на които попада, като целта е да се разведрим и да се върнем във времето, когато решаването на загадки е било основно забавление на хората. Мистериите са разделени на две нива – 1 и 2 – които представят различна трудност на загадките.  

Прочитането на тази книга за мен беше много приятно и интересно. Направих го в една мрачна и много мързелива неделя, когато редувах гледането на „The golden girls“ с разрешаването на загадките. Наистина някои бяха доста лесни и очевидни, други обаче си ме затрудниха и не успях да разгадая убиеца. 

„Детективски загадки“  е подходяща както за деца над 13-14 години, тъй като си има доста кръв в някои от случаите, така и за възрастни. Докато минавах през книгата обаче се замислих, че тя би била подходящa и за някоя вечер с приятели, в която сте се събрали да играете настолни игри. Наистина ще е интересно всеки да предположи кой е убиецът в дадената ситуация и да се види кой ще познае. Самата книга може да се приеме като един вид игра за всички, като може да се раздават точки и т.н. 

Тим Дедопулос

Най-хубавото на книгата обаче е, че наистина те кара  да се замислиш, да си размърдаш мозъка и да се опиташ да мислиш логично какво може да се е случило. В края на всяка история има подсказки, които наистина те водят към отговора, а и историите са толкова добре написани, че ако четеш внимателно може да се ориентираш без проблеми. 

Аз лично се почувствах сякаш съм попаднал в света на Агата Кристи и съм някой от нейните герои, на който му предстои да разкрие загадка, чийто отговор е бил пред мен през цялото време. 

За финал мога само да кажа, че ако вашето дете обича детективски загадки и добри мистерии, то тази книга е идеална за него. А и за вас, ако искате да разнообразите някоя по-мрачна неделя или някое събиране с приятели. 

Автор: Любен Спасов


CONVERSATION