„The Wedding People“ или голямото книжно разочарование

„I just mean, a story can be beautiful not because of the way it ends. But because of the way it’s written.“

Чел съм всякакви неща, но досега не ми се беше случвало да чета за мъж, който прави секс с ауспуха на кола. Знам как звучи, знам, че мислите, че нещо съм мръднал, но наистина имаше един такъв момент в книгата на Alison Espach „The Wedding People”. 

Голямо разочарование – това мога да кажа за тази книга. А анотацията обещаваше история за това как стигаш до крайното решение да се самоубиеш, но в крайна сметка намираш сили да не го направиш и успяваш да преоткриеш хубавите неща в живота. „The Wedding People” трябваше да бъде книга за това как успяваш да вземеш най-правилните решения за себе си и от тук нататък да продължиш да правиш нещата, които ти харесват и те правят щастлив. Без да се съобразяваш с другите. 

Има го заложено в книгата, но изпълнението за мен бе много лошо и разми цялата идея. Любовната част бе супер клиширана и предвидима. Като цяло нямаше как да дам повече от 2 звезди в Goodreads. 

Накратко сюжетът е следния:

Запознаваме се с Фийби, която определено не е щастлива. На 38 е, не е постигнала кой знае какво в работата си на професор и от няколко години е в сериозен блокаж и не може да напише книгата, за която така мечтае. Прясно разведена. Една от причините е, че с мъжа ѝ са изпаднали в руслото на навика – обличат се с удобни дрехи, правят едно и също всяка вечер, дори като ходят на рождени дни се обличат неглиже. Нещата стават още по-зле по време на пандемията от Ковид. 

Друг голям проблем за Фийби и бившия ѝ съпругът е, че се опитват да имат дете, но не се получава. Фийби има няколко помятания и неуспешни зачевания, което също влияе на отношенията между двамата. Затова мъжът на Фийби решава да ѝ изневери с много по-интересна и весела колежка и изненадващо, само за нея обаче, един ден просто я напуска. 

След като и котка ѝ умира, Фийби взима крайното решение да отиде на своето щастливо място, Нюпорт, и там да се самоубие с котешки обезболяващи. Нещата обаче тотално се объркват и тя попада на сватба, от която става част и се набърква в сложните взаимоотношения на семействата и близките на младоженците. А и между взаимоотношенията на самите младоженци. Така тя попада в свят на лъжи, прикривания на случки, съжаления, грешни избори и проблеми по-големи от нейните лични.  

Alison Espach

И въпреки че както казах по-горе анотацията на книгата звучи много любопитно, книгата се оказа пълна каша. Наистина очаквах много повече. Тръгва много добре, идеята е оригинална и изведнъж изпълнението е много, много лошо. Имаше доста забавни моменти, но и имаше и откровено глупави. Много скучни глави, отклоняващи се от важното. Предвидим любовен сюжет, глупави решения на героите, на моменти дори искрено дразнещи. Изгуби се хубавата идея за това, че когато се разпаднеш психически, има начин да се събереш отново и не само да се върнеш към старото си аз, но и да надградиш и да започнеш на чисто, като твоята по-добра версия. 

Загубила се е някъде по пътя авторката и ни е представила нещо средно между тъпа американска комедия, клиширана романтична история и опит за книга, която да вдъхва кураж, че нещата винаги може да се подредят и дори да стават все по-добре. За жалост, много неуспешен опит. 

Автор: Любен Спасов







CONVERSATION