Двойна (морска) доза

„Морето ще се справи добре и без нас. Ние не можем да оцелеем без него.“

Из „Морска книга“, Мортен А. Стрьокснес

Всеки, който е чул ЕПИЗОД 34:РАЗГОВОРИ НА ПЛАЖА 3 е разбрал колко много харесвам поредицата „Море“ на Жанет 45. В нея се включени страхотни книги, които ти дават много нова информация за някои морски видове, но поднесена по един интересен и любопитен начин, който те кара да се пристрастиш по темата и след като затвориш книгата да продължаваш да се ровиш за още.

След като прочетох „Душата на октопода“ (която до ден днешен е сред любимите ми книги не само от поредицата, а по принцип) и „Красноречието на сардината“ (която ме разсмя на няколко пъти), дойде ред да прочета и другите две излезли книги от поредицата и по този начин официално да си взема довиждане с лято 2024. 

„Тайният живот на омарите“ и „Морска книга, или изкуството да ловиш гигантска акула с гумена лодка посред огромното море през четирите годишни сезона“ не ме разочароваха и наистина се надявам от издателството да продължат да издават още книги на тази тематика. 

„Тайният живот на омарите“


Започнах да чета „Тайният живот на омарите“ на плаж в Гърция и това беше най-доброто ми решение. Шумът на вълните идеално допълваше любопитните факти, които авторът Тревър Корсън споделя за тези чудни морски създания. 

Оказа се, че животът на омарите е доста динамичен и интересен. Тези животни имат много интересни навици, начин на живот, още по-интересни взаимоотношения помежду си, а за сексуалният им живот дори няма да коментирам. Мъжките омари имат много напрегнати отношения с женските, които варират от непоносимост един от към друг и огромна враждебност, до напълно сексуално побъркване, изпълнено със страст. 

Но това не е фокусът на книгата. Тук имаме любопитни факти за линеенето на омарите, как разпределят териториите си, как се пазят от хищници и биологията им, която е необикновена. От черупката на омара до очите му, това морско създание е уникално за вида си и дори променя цвета си в зависимост от това какво е яло. 

Както всички други книги от поредицата, така и тук имаме и интересни истории с хора, които са се докосвали до животното или го изучават. Връщаме се векове назад, когато човечеството е наричало омара храна за бедните и висшето общество не е искало да го вкуси и стигаме до наши дни, когато това е деликатес, който много често струва скъпо. В книгата се разглежда и поведенческите навици на омара – как се държи, когато е заплашен, когато ловува, когато се страхува. Как се избира алфа мъжкарят и каква са различните омари по света. Новото за мен беше, че има много и различни видове, за които дори не подозирах. 

Тревър Корсън

Най-хубавото на тази книга обаче е, че е написана от три различи гледни точки. Имаме глави от името на омароловците, от учените, които ги изучават и глави от името на самите омари - техният поглед над живота и разбирането им. Много е интересно преплитането на действията на омароловците и учените. Двете групи имат общи каузи, по които си приличат и си помагат взаимно, но и има моменти, в които искат различни неща, което води до неразбирателства и повишаване на напрежението. 

В книгата се обръща сериозно внимание и на проблема с прекомерния улов на женски омари. И омароловците, и учените, пазят женските, маркират ги и гледат да не ловят за продан и експерименти женски, които не са достигнали половя зрялост или носят яйца с момента. За жалост обаче не всички са толкова коректни и на проблема е обърнато голямо внимание в книгата, което на мен много ми хареса, защото ме кара да се замислям какво би станало с нас, ако не се поспрем и не помислим за природата. 

Като цяло съм много доволен от „Тайният живот на омарите“ и ви я препоръчвам с две ръце! 

„Морска книга, или изкуството да ловиш гигантска акула с гумена лодка посред огромното море през четирите годишни сезона“


Книгата на Мортен А. Стрьокснес е истинско обяснение в любов на морето. След „Душата на октопода“ това е другата книга от поредицата, която наистина заобичах. Като човек, който е влюбен в морето и всяка прекарана секунда около него е истинско щастие, „Морска книга“ ми беше перфектното четиво, с което да кажа довиждане на лято 2024 и да почета богатството и красотата му още веднъж. 

Когато започнеш да четеш книгата оставаш с впечатление, че тя ще е посветена на гренландската акула, тъй като основната цел на нашия автор, с някои съмишленици е да хване това морско същество, което може да се определи и като чудовище. И наистина научаваме много за нея – любопитни факти за живота ѝ, навиците, как се храни, кои места обикаля. Един от най-любопитните факти, които научих в книгата бе за акулено пиянство“. То се получава от отровното месо на гренландската акула и замъглява речта и съзнанието, води до халюцинации и загуба на координация. А, като легнеш да спиш след това, не се знае кога ще се събудиш. Такива и още много любопитни факти научих на страниците на книгата, която е поредното заглавие от поредицата, което ми дава страхотна обща култура. 

Друг голям плюс на „Морска книга“ обаче е, че тя написана като някой приключенски роман. Този лов на акулата се развива през всички сезони от годината, като през цялото време авторът ни разказва интересни морски легенди, развежда ни из любопитни места в Норвегия и ни дава нова информация за животински видове като кашалота, гигантския калмар, риба тон, скумрия, гринда, северна треска и косатките. Особено интересни бяха историите за кашалотите и гриндата, като изобщо не знаех какво е това, докато не прочетох книгата. 

Мортен А. Стрьокснес

В обобщение искам да кажа, че ако не ви се чете цялата поредица, то „Душата на октопода“ и „Морска книга, или изкуството да ловиш гигантска акула с гумена лодка посред огромното море през четирите годишни сезона“, задължително трябва да влязат в списъка ви за четене, защото представят много интересни и любопитни истории, по един увлекателен и много хубав начин.

Автор: Любен Спасов


CONVERSATION